Un jutjat de primera instància de Valladolid ha condemnat el grup Volkswagen a pagar 5.006 euros a un dels seus clients, propietari d’un dels cotxes afectat per l’escàndol dels motors trucats, també conegut com a ‘dieselgate’. La sentència, a la qual ha tingut accés l’ARA,  és la primera en contra de l’automobilística a Espanya i el jutge és clar: no només obliga la companyia a indemnitzar el client per danys i perjudicis, sinó que també exigeix que li reparin el vehicle i paguin les despeses del judici.

Els 5.006 euros que Volkswagen ha de pagar al seu client corresponen al 10% del valor del vehicle, un Audi Q5 que valia 50.065 euros.

«És un punt d’inflexió en el cas Volkswagen a Europa i a Espanya», ha assegurat a aquest diari  Antoni Cudós, portaveu de l’APDEF, l’Associació per la Defensa dels Drets dels Consumidors, que és qui ha portat la defensa del cas. El jutge assegura que el que ha fet Volkswagen és «una actuació en massa que afecta una generalitat de consumidors, que implica un engany a les autoritats de control, que comporta la infracció de normes bàsiques de regulació del sector –l’homologació prèvia– i amb incidència sobre un bé públic com és el medi ambient». A més, la sentència remarca que la indemnització «sorgeix de lainfracció dels deures de bona fe i la pèrdua de la confiança en el consumidor, béns jurídics de difícil quantificació».

La sentència encara no és ferma, i per tant Volkswagen pot recórrer, però per a Cudós «és un toc d’atenció a la companyia perquè no sempre tenen la raó». « És un avís perquè seguin a negociar, o sinó poden tenir milers de demandes i disgustos per la via civil», explica aquest advocat.

Malgrat tot, el jutge considera que com que el client encara disposa del cotxe i el fa servir, «no hi ha una causa suficient per resoldre el contracte i tornar tots els diners del cotxe», expliquen els advocats, però també matisen que « el que sí que ha vist el jutge és que hi ha un incompliment, hi ha un canvi de software o un cotxe afectat, i això si que és un dany i un perjudici per al client», explica Cudós. I afegeix: «Volkswagen ha d’assumir les conseqüències de la seva conducta».

Aquesta associació també va interposar una querella, és a dir, per la via penal, contra la cúpula de Volkswagen a l’Audiència Nacional que encara s’ha de resoldre. Fins ara, però, el cert és que la companyia havia guanyat les 4 demandes civils que s’havien posat contra ells. Per això els advocats de l’APDEF consideren que ara que han guanyat aquesta demanda, «la credibilitat de la querella es veu reforçada, perquè els arguments dels perjudicis contra el consumidor han quedat provats»

ARA.CAT